El diumenge, paella!

Provo de reblocar aquesta entrada dels nostres amics Mira que bó. Vinarós està a tocar de les Terres de l'Ebre tot i pertànyer a la comunitat valenciana.
Teniu ganes de conèixer com fan els la paella? No us perdeu aquest entrada al seu bloc.

Visiteu el seu bloc per completar la informació.

http://miraquebo.com

El diumenge, paella!



Potser és una de les frases més escoltades gairebé cada setmana en diverses de les nostres cases. La paella s’ha convertit en el plat dels diumenges, tot i que no ha de ser necessari que sigui aquest dia setmanal l’idoni per menjar un bon arròs.
La paella és més que una recepta, una excusa (moltes vegades) per organitzar una reunió entre familiars o amics, com ha estat el cas d’aquest cap de setmana a la població de Vinaròs, on més de tres mil persones de diferents comparses carnavaleres es donen cita per fer un dinar de trobada i germanor. Però aprofundint una mica en el seu origen, ens adonem que és una recepta ancestral i tenia com a finalitat llevar la fam amb els avíos que llavors teníem a l’abast.
Una bona excusa per quedar amb la familia o els amics
Com recepta és molt senzilla però, com passa amb el “all i oli” hi ha qui està negat, i hi ha qui és un artista en la seva elaboració (encara que només sàpiga fer paella). Personalment a mi no m’agrada dir “paella”, sinó arròs en paella … Ja que com diu un gran amic gastrònom oficiem l’arròs en paella, doncs aquest és el nom del recipient en el qual la cuinem.
Ingredients necessaris per a 4 o 6 persones:
- 600 grams d’arròs
- 1/2 de pollastre trossejat
- Gambes vermelles o Llagostins (de Vinaròs si pot ser)
- 2 pebrots vermells mitjans
- 2 tomàquets madurs
-  Ceba
- Una dent d’all
-  Julivert
-  1 bri de safrà (o colorant alimentari)
-  Oli d’oliva (un got, 1/4 de litre)
-  Sal
A la paella es daura el pollastre, retirem i daurem les gambes o llagostins. Retirem i es reserven. Sofregim els pebrots, seguits de la ceba i finalment afegim el tomàquet ratllat. Mentre se’ns “pocha” (coure en oli) prepararem una picada d’all i julivert que reservarem per més endavant.
Quan tinguem tot ben cuit, afegim el pollastre que teníem reservat i el marisc, tirarem la picada d’all i julivert, i l’aigua (jo la fico freda perquè arrenca els sucs), calculant dos gots d’aigua (o brou de carn o peix segons gustos) per un d’arròs.
Un cop tenim la temperatura d’ebullició, afegim el colorant (si ho fem amb safrà l’afegirem en el moment final del sofregit), remenem i deixarem cuinar uns 25 minuts, després tirem l’arròs, (hi ha qui en tirar l’arròs fa una creu en la paella o qui el sofregeix una mica abans, tot és vàlid), baixarem el foc quan arrenqui el bull i esperarem uns 20 minuts a foc mitjà.
Es recomana un arròs bomba
Passats els 20 minuts pararem el foc i deixarem reposar uns 5 minuts i ja tenim un suculent arròs.
Tots els arrossos són bons, però per aquest plat, sempre recomano un arròs rodó i escapar d’arrossos llargs dels que diuen que no es passen, ja que són més resistents a absorbir el sabor. Els arrossos de Llevant són ideals en totes les seves varietats, des del extra al suculent arròs “Bomba”, en aquest cas jo he utilitzat un arròs del sud de Tarragona “El Nostre Arròs” del mateix cor del Parc Natural del Delta de l’Ebre en la seua varietat “Bomba”.

Comentaris

Entrades populars