Ca'l Faiges. Poble Nou del Delta


Ver mapa más grande


Corriem el perill de que al cap d'unes poques entrades al bloc ens sembles que sen's acabi els arguments per descobrir l'arròs de les Terres de l'Ebre i això ens ha passat avui. Qualsevol altre, ja tancaria el bloc avui mateix per que en aquesta visita d'avui hem assolit un dels objectius principals però en resten d'altres. La visita d'avui ha estat a Ca'l Faiges al Poble Nou del Delta. Som-hi!

Un dels debats principals que tenim offline amb coneguts i seguidors del bloc és que així com a la part de València han establert un cànon de recepta per a la Paella Valenciana, a les Terres de l'Ebre això no funciona així sembla. Per aquí solem anomenar paella, a la paella marinera, mixta o de carn. Bé, però existeix una altra tendència que resa que la paella a les Terres de l'Ebre s'ha fet tota la vida amb productes de la terra, de temporada o amb el que tenien a l'abast. I avui he volgut potenciar aquesta segona vessant de l'arròs de les Terres de l'Ebre que ha permés que les arrosseries i restaurants d'aquí puguin tenir una gran varietat d'arrossos que tanta riquesa li donen a la gastronomia del territori i per extensió a la Cuina Catalana.


Arròs de ribera (pato, anguiles i caragols).

L'arròs de ribera defineix clarament l'esperit de l'arròs de les Terres de l'Ebre que promou la cuina de proximitat, la cuina a l'abast del poble.
L'arròs de ribera ens sembla ara un plat d'ingredients exòtics, allunyats del mercat corrent però els ingredients que hi duu, són els productes més humils i abundants que el Delta de l'Ebre ens pot donar.
Altres ingredients que haguèssim pogut trobar en aquest plat serien la tenca, les anques de granota, les angules o el cranc de riu entre molts d'altres, però al meu parer, aquesta el·lecció és la clau de que aquest arròs hagi satisfet totes les expectatives que havia depositat en aquesta entrada al bloc.





L'arròs de ribera parteix d'un sofregit senzill, amb pebrot verd, tomàquet, ceba i algo d'all. I atenció que senzillesa no empobreix sinò que enriqueix ja que com hem defensat moltes vegades, el secret d'una bona paella, és un bon i ben sofregit.
Aquest pas es completa sofregint el pato. En grans preses, no a tall petits i previament confitat és un altre factor a tenir en compte i seguidament, amb la cocció de les anguiles que una vegada al plat es desfan a boca. L'últim a afegir són un bon grapat de caragols amb uns perfums d'herbes de garriga que li aporten una gran dosi de gust i entretenen gratament durant el dinar.
Aquests tres ingredients són plens de sabor per sí mateixos, i per a algun comensal seràn massa atrevits, per a d'altres exòtics. Però per a mi, aquests tres ingredients són una combinació perfecta i adaptada perfectament als sabors del territori. Penseu que podreu fer una paella marinera més o menys bona a tot el litoral mediterrani però nomès al Delta de l'Ebre podreu degustar un arròs de ribera.



El capítol de l'arròs és molt important.
Quants d'arrossos hem vist desprestigiats per una el·lecció errònia de la varietat. Poques de les varietats d'arròs són idònies per a receptes cuinades a la paella. I penseu que és el secret de qualsevol plat que porti arròs elegir bé la varietat i a Ca'l Faiges no tenen dubte.

Joan Faiges acostuma a utilitzar marisma per al seu restaurant però també li agrada cuinar amb Arròs Montsià Extra. Darrerament utilitza aquest arròs que es comercialitza amb el nom de Montsià Extra però que inclou varietat  montsianell , tot i que altres arrossos de la cooperativa d'Amposta inclouen també bahia i marisma. Tots tres són els vàlids per a que l'arròs pugui absorvir el gust dels ingredients. I aquest plat conté una bona varietat de gustos per a enriquir un arròs com ens agrada.

Ens sembla que cada nova entrada al bloc és millor que les anteriors, però els camins de l'arròs de les Terres de l'Ebre són inescrutables i això és el que continuarem fent esperem que durant molt de temps.

Us invitem a  que passeu a provar aquest i molts d'altres arrossos pot ser no tant senzills per a alguns, no tant atrevits per a altres o no tant gustosos. Però sabent que control·len la cocció de l'arròs, posin lo que li posin els ha de sortir bo.

Us deixo l'enllaç a casa seva.

http://www.calfaiges.cat/

Ronda dels Pins, 13  43549 Amposta (Poble Nou del Delta)
977 74 27 03






Comentaris

Entrades populars