La paella és única.
La paella a més del nom del plat o recepta és també la denominació del recipient, dispositiu, ferramenta o espai de cuina en què fem la cocció de l'arròs.
Però no només de l'arròs si no que també de tots els ingredients de la paella o dels arrossos.
Antigament, la paella era més un plat de recapte que es cuinava al camp per als llauradors, segadors, recolectors etc.  Es feia un montonet de foc i es cuinava allí tot.
No hi havia opció de calentar a apart el caldo, de sofregir a part les gambes o de posar-se a fer el sofregit en un casso a part.
Tot es cuinava en el mateix lloc, en la paella. I aquesta ha estat una de les principals característiques d'aquest plat.  Cosa que ja comença a desvirtuar-se en determinades llar i locals comercials.
Per això és important rescatar de la memòria aquest fet. El de cuinar-ho tot a la paella. En una única paella. Per que també és això el que la fa única.

Us presentem el pas per pas d'aquest arròs de costella, sípia, carfoxa i gambó.

Sofregim la costella de tossino i dels cors de carxofa amb oli extra verge.

Afegim quant estic ben rossejat lo anterior, la sípia. 
Ara podem sofregir un poc les gambes en un costat de la paella.Afegim aigua i deixem infusionar uns 30 minus.


Afegiu l'arròs i deixeu coure uns 7 minuts a foc fort i 5 a foc suau. Anem rectificant de sal. Si voleu afegir safrà o colorant ara seria el moment. Doneu-li una volta a la cullera i ja no el toqueu durant la resta de la cocció.Deixeu reposar l'arròs uns 10 minuts, es farà tot més homogeni i s'acabarà de coure l'arròs. 
Afegiu les gambes abans de reposar. I si el feu, deixeu-me algun comentari.


Comentaris

Entrades populars