Arròs bollit. O el luxe de lo senzill.
La revolució gastronòmica del segle XX duta a terme per grans cuiners de la vanguardia europea ha tingut una polaritat necessariament complementaria envers la naturalesa dels plats tradicionals.
A mi, personalment, m'agrada prou passat, que solti almidó per fer el caldo espes. A d'altres els agradarà més duret.
Hi ha qui s'esforçen per convertir en una tesi derridiana qualsevol plat tradicional. Això és, practicar-li una deconstrucció per repensar-hi les textures, els sabors i també els productes a plats molt tradicionals.
Aquesta tendència tant revolucionaria és també una reverència a plats tradicionals i fa aflorar una corrent oposada que és la cultura de la protecció i promoció de plats tradicionals.
La paella i la majoria dels arrossos són gran part d'aquests plats tradicionals, com l'arròs col i fesols que publicavem fa pocs dies. Uns plats que podrien estar presents des del bistrot més petit fins a les cartes d'algun estrellat michelin.
Però hi ha plats que requereixen d'una atenció més gran per la importància que han tingut en la història del nostre passat i l'amic Oriol Fuster ens ha encomanat la força per acabar un post que teniem embastat.
Plats de baix cost, alt contingut nutricional i molt presents a les taules de postguerra i també actuals.
El pa vi i sucre, les sopes de frigola, les "torrijes" i altres plats són part de la tesi que professo però si un plat mereix tots els respectes per la seva senzillesa, aquest és l'arròs bollit.
Antigament, plat de dia i nit i festiu. Actualment relegat a dies d'indisposició intestinal o dies de fred. L'arròs bollit forma part de l'imaginari gastronòmic de la nostra cultura i en aquest post així ho volem reivindicar.
L'arròs bollit ès només això, arròs i aigua. Però pot passar de ser un plat de menú d'hospital a producte gourmet en pocs ingredients mès.
Allò de "cueces o enriqueces" es materialitza aqui quant afegeixes un dent d'all a la cocció.
Hi ha qui acompanya el bull amb un tomàquet per escaldar, altres li regalen una fulla de llorer, un polsim de pebre o fins i tot una ramets de frigola.
Però el que no ha de fallar mai és la sal i l'oli, productes també autòcton de les Terres de l'Ebre.
Entre les varietats recomanades hi ha divisió d'opinions, però carnaroli, montsià, bahia i marisma serien bones opcions.
Com el feu vosaltres?
Esperem els vostres comentaris.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada