Temps de Terra. Arròs amb foc de llenya.

Arròs bomba Illa de Riu , carn i verdures de la finca de la vall del Cabiscol.

Fa uns dies que ens agrada passejar-mos per Temps de Terra per embriagar-mos d'aquell aire que a voltes necessitem. No tan sols l'aire físic, també aquell aire o parèntesi en el temps que ens fa baixar un rato d'aquest tren que tant ràpid va.
Ens agrada entrar en aquest estat on es torna a les arrels, es desaprèn tot allò que ens és superficial i ens ensenya a tornar a gaudir de les coses senzilles.
A Temps de Terra, a la vall del Cabiscol, el temps passa més espaiat. Les coses es fan més senzilles i ens donen una lliçó a cada pas del passeig.




Per als que encara no ho podeu visualitzar, estem en una finca on es produeix tot el cicle de cultiu dels seus productes. Això vol dir que allí crien bestiar, cultiven hort, elaboren i manipulen els ingredients que els dona la terra. Ja sigui l'excel.lent oli, herbes aromàtiques, fruites, gallines i ous o enciams. I allí el pots recollir, i endur-t'ho a casa. De l'hort a la taula.
Però també fan mercat i també fan degustació.
I a voltes ens sentem i menjem quelcom. Uns dies una amanida, altres algun producte de la terra.





Avui toca paella o arròs del Delta per als puristes.

Endevinareu que aquests bons homens parteixen amb tota la ventatja del món si recordem que l'arròs de les Terres de l'Ebre es fa amb els productes que tenim a l'abast i de temporada.

I us avançaré que li sumem a la ventatja, que van amb el vent a favor si em perdoneu la metàfora. Per que cuinen amb llenya. I ves-li detràs amb un pà calent si s'assegura el tiro amb un arròs Illa de Riu de Sant Jaume.
Encara no l'hem tastat i tenim tots els sentits fent-nos pessigolles.
Molt soca hauria de ser el cuiner per baixar del sobresalient en aquesta aposta.
I com apuntaven els pronòstics, tastem un arròs excel.lent .
De llarg sofregit, ben infusionat, amb la mesura justa de tot, amb el fumat de la llenya que sap a perfumat. Socarrat al punt just i servit al moment.
Parlem a taula de la dificultat de controlar el foc i el temps de cocció, per que l'arròs necessita un foc fort els primers set minuts i un de suau els darrers cinc. La cocció necessita uns altres 4 per al repòs i el servei ha de ser inmediat. Si la mesura d'aigua és la justa estem prop de l'éxit.



Aquest arròs porta costella i porta pollastre, ajuda a l'arròs un caldo de pollastre i gallina casolà i completa el plat tot un seguit de productes que es cultiven a dos passes de la taula.
Serveixi de mostra que el julivert fou collit per un mosso en el moment per posar-lo com a ingredient, i els tomàquets encara somniaven sàvia quant tocàven la paella, i els pebrots de la terra al plat.

Aquests són els secrets de l'arròs de les Terres de l'Ebre. Que passen per la paella per que han de passar per que no els caldria màscara ni manipulació. Si el producte és bo i el tracte correcte. Només cal respectar la cocció de l'arròs per tenir una paella de les d'abans.

Comentaris

Entrades populars